ــ اکثریت خوانندگان ما تفاوت اصولی بین جریانهای مختلف اسلامی و بین شیعیان و سنیها را نمیفهمند. حتی برای عده زیادی، مذهب تشیع، یک پدیده رادیکال، با تودههای برآشفته مردم در خیابان، تیراندازی با کلاشنیکوف، زنان چادرپوش و تعصب مذهبی را تداعی میکند.
فامیل جعفروف: بسم الله الرحمن الرحیم. در جهان اسلام جریانهای گوناگونی وجود دارند. شیعیان حدود 15 درصد مسلمانان جهان را تشکیل میدهند ولی سنیها و شیعیان به نحو یکسانی مسلمان محسوب میشوند. این تقسیم در صدر اسلام (در قرن 7 بعد از میلاد) به وجود آمده و با تفاوتهای جدی در زمینه ایمان و انتقال سنت مذهبی پیامبر ارتباط دارد. بنا براین، مذهب تشیع فقط یک فرقه نیست؛ بلکه یک شاخه تمامعیار و شناختهشدهی اسلام است که پایههای آن توسط حضرت محمد (ص) پیریزی شد. خودمذهب تشیع هم دربرگیرندهی یک سری جریانها است.
ــ جمعیت مذهبی شما به چه شکل است؟ آیا یک نوع فرقه مذهبی اسلامگرا و سازمان مخفی برای تربیت افراد متعصب و شبهنظامی است؟!
فامیل جعفروف: در روسیه حدود 20 میلیون مسلمان زندگی میکنند. آنها هم مانند هر جای دیگر جهان به دو گروه بزرگ اهلتسنن و اهل تشیع تقسیم میشوند. تعداد شیعیان در روسیه حدود 3 میلیون نفر است. به لحاظ تاریخی، گروههای بزرگ جمعیت داغستان و سواحل رود ولگا و نیز اکثر نمایندگان اقوام آذربایجان که در دوران اتحاد جماهیر شوروی و بعد از فروپاشی در روسیه ساکن شدند، شیعه هستند. سه میلیون نفر تعداد کمی نیست و نباید این مردم را بیتوجه گذاشت. معلوم است که کسی باید به امور آنها رسیدگی کند. متأسفانه محافل رسمی و سازمانهای اجتماعی در عمل با آنها همکاری نمیکنند. مثلا ما "اداره مرکزی روحانیت مسلمان روسیه" و "شورای مفتیان" داریم که اصولاً باید منعکسکننده منافع همه مسلمانان کشور باشند؛ ولی آنها برای مسلمانان اهلتسنن فعالیت میکنند و به همکاری با شیعیان، برادران ایمانی خود، تمایل چندانی از خود نشان نمیدهند.
این بود که ما سازمان مستقل دینی مسلمانان اهلتشیع را تشکیل دادیم. نمی توان گفت که رویارویی بین شیعه و سنت که از دیرباز در خاورمیانه مشاهده میشود، در روسیه نیز ادامه یافته باشد. مفتیهای سنی روسیه از روی کینه و لجاجت نیست که به مسایل شیعیان رسیدگی نمیکنند؛ بلکه به عدلت عدم آگاهی آنان با مذهب شیعه است. ما "سازمان مذهبی مسلمانان اهل تشیع" را برای تأمین منافع شیعیان تشکیل دادهایم.
منبع :خبر گذاری ابنا |